Το καλάθι σας είναι άδειο
Περιήγηση με 
Κατηγορίες Εταιρεία
Νέο Περισσότερα
SERVICE Ford FUSION 2001-2010 ΠΡΟΣΦΟΡΑ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ!
SERVICE Ford FUSION 2001-2010 ΠΡΟΣΦΟΡΑ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ!
120.00EUR
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ SPORT AND BUSINESS/AUTOGASLINES/ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ/17/6/2014
Share |

Φυσικό Αέριο: Τα πλεονεκτήματα του πράσινου καύσιμου


Τώρα και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τον κινητήρα του συμβατικού αυτοκινήτου τους σε διπλής καύσης, προκειμένου να λειτουργεί με φυσικό αέριο, που προσφέρει οικονομία 50%.

Σε περισσότερες από 80 χώρες το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται  πλέον ως  καύσιμο προκειμένου να κινηθούν πάνω  από 17.000.000 αυτοκίνητα.

Το κόστος των μετακινήσεων αναμένεται να μειωθεί αισθητά μετά την υπογραφή από τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, της υπουργικής απόφασης, η οποία θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετατροπής του κινητήρα των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων σε διπλής καύσης προκειμένου να λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Τι κοινό έχει ένας μεσήλικας χρηματιστής στο Σίδνεϋ, ένας νεαρός αρχιτέκτονας στο Παρίσι και ένας 35χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος στην Αθήνα; Οδηγούν όλοι αυτοκίνητα που κινούνται με CNG. Και οι τρεις απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα οικονομίας που προσφέρει το πράσινο καύσιμο με εξοικονόμηση 50% και απαντούν με έργα στην «φωνή» της συνείδησής τους για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και την βενζίνη.

 Υπάρχει όμως και μία διαφορά… Ο Έλληνας οδηγός, μόλις απέκτησε την δυνατότητα να μετατρέψει το συμβατικό του αυτοκίνητο σε διπλής καύσης, καθώς μέχρι πολύ πρόσφατα με φυσικό αέριο είχαν την δυνατότητα να κινούνται μόνο τα εργοστασιακά κατασκευασμένα μοντέλα. Πλέον όμως, όλοι οι οδηγοί συμβατικών ΙΧ μπορούν να απολαύσουν την οδήγηση με CNG ύστερα και από την επίσημη υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία επιτρέπει την μετατροπή κινητήρα σε διπλής καύσης.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον ολοκληρωμένο, οι προδιαγραφές λειτουργίας των συνεργείων είναι ήδη καθορισμένες και τα πρατήρια ανεφοδιασμού FISIKON είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερους οδηγούς 24 ώρες το 24ωρο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στο άμεσο μέλλον στον Βόλο και την Λάρισα. Έτσι, ο Έλληνας οδηγός, δεν έχει πλέον να «ζηλέψει» τίποτα σε σύγκριση με τους ξένους και η αεριοκίνηση αρχίζει να καταλαμβάνει τη θέση που της ανήκει στον δρόμο που έχει ανοίξει ήδη η ΔΕΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.


Design και εργονομία: Ποιος είναι ο νικητής;

Στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα εργοστασιακά κατασκευασμένων διαθέσιμων μοντέλων προσφέροντας την ευκαιρία στους οδηγούς να επιλέξουν μία από τις λύσεις που προσφέρουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου.

 Σε αυτό τον τομέα, ο Έλληνας αν και  έχει για την ώρα περιορισμένες επιλογές, δεν στερείται ωστόσο δυνατότητας επιλογής μοντέλων με βάση τις πιο υψηλές προδιαγραφές της αγοράς. Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (Mercedes, Volkswagen, Fiat, Seat), προσφέρουν στους καταναλωτές εργοστασιακά εξοπλισμένα μοντέλα φυσικού αερίου.

Με την περαιτέρω ανάπτυξη της αεριοκίνησης η οποία αναμένεται να είναι ραγδαία μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση και του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου ετοιμάζονται να εισάγουν νέα μοντέλα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου ελληνικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το design των αυτοκινήτων που κινούνται με  CNG έχουν ασχοληθεί πολλοί διεθνείς οργανισμοί και όπως είναι το project INGAS το οποίο μεταξύ άλλων αποσκοπούσε στην βελτίωση του σχεδιασμού οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο συνδυάζοντας την οικολογική οδήγηση με την υψηλή αισθητική.

Και το όνομα αυτού…FISIKON!
 
Τόσο ένας Έλληνας όσο και ένας οδηγός μιας ευρωπαϊκής ή άλλης μεγαλούπολης, μπορεί να εφοδιάσει το ΙΧ με CNG σε ένα πρατήριο πώλησης φυσικού αερίου. Σε πολλές χώρες ο ανεφοδιασμός γίνεται και στο σπίτι αλλά απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών ασφαλείας.

Στα πλαίσια αυτά κινείται και πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ύπαρξη σημείων εφοδιασμού τα οποία θα είναι προσπελάσιμα σε όλους, εξοπλισμένα με κοινά πρότυπα και τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλη την Ευρώπη με μέγιστες αποστάσεις 150 χιλιομέτρων μεταξύ τους έως το 2020.

Όπως έχει αναφέρει ο συντονιστής του ευρωπαϊκού οργανισμoύ για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κατάλληλων οχημάτων φυσικού αερίου, INGAS, MassimoFerrera, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν με φυσικό αέριο στους ευρωπαϊκούς δρόμους αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, και σε αυτό θα συνδράμει  και η διεύρυνση των σταθμών ανεφοδιασμού.
 

Γειτονικές χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Γερμανία λειτουργούν ήδη πάνω από 900 πρατήρια ανεφοδιασμού προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία λειτουργούν 956 σταθμοί ανεφοδιασμού CNG προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες 846.523 οχημάτων που κυκλοφορούν στους ιταλικούς δρόμους εκ των οποίων τα 912 είναι δημόσια. Αλλά και στην Γερμανία, τα πρατήρια ανεφοδιασμού φθάνουν τα 915  εκ των οποίων τα 844 είναι δημόσια και καλύπτουν τη ζήτηση των 96.349 οχημάτων που κυκλοφορούν με φυσικό αέριο.

Στην Ελλάδα, τα πρατήρια αυτά δεν είναι πλέον δυσεύρετα και στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματός της για τo άνοιγμα της αγοράς  της αεριοκίνησης η ΔΕΠΑ δημιουργεί την βασική υποδομή προσφέροντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να μπορούν να εφοδιάσουν τα οχήματα τους με φυσικό αέριο. Τα πρατήρια  FISIKON (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο) λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού FISIKON στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία λειτουργεί δύο ιδιόκτητα πρατήρια FISIKON στην Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας, τηλ.210 6668370), σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα οχήματα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως σε 24ωρη βάση και στα Άνω Λιόσια, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί λεωφορεία και απορριμματοφόρα.

Επιπλέον, η  ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτει ήδη τρεις ακόμη σταθμούς ανεφοδιασμού, στη Ν. Φιλαδέλφεια με 24ωρη λειτουργία (8ο χλμ. Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης – ρεύμα προς Λαμία, τηλ. 210 2514334), στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264, τηλ.210 8016506) και στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128,τηλ. 2310 365010).

Εύκολη υπόθεση η μετατροπή κινητήρα

«Η μετατροπή κινητήρα απαιτεί λίγες ημέρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (αλλαγή στις σωληνώσεις, τοποθέτηση ειδικών φιαλών κ.λπ.). Η απόσβεση της μετατροπής γίνεται πολύ γρήγορα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η διαφορά κόστους καυσίμου είναι μεγάλη, τόσο σε σχέση με τη βενζίνη και το ντίζελ, όσο και σε σχέση με το υγραέριο. Τα ρεζερβουάρ κατασκευάζονται σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας, η μετατροπή όμως πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένο, πιστοποιημένο συνεργείο», αναφέρει ο υπεύθυνος της εταιρείας Autogaslines, Γιάννης Αγγέλης.


πηγή "sport and business"

http://www.sportandbusiness.gr/business/item/32219-fysiko-aerio-ta-pleonektimata-tou-prasinou-kaysimou 
 

 
 
 
  
Πληροφορίες 
Η εταιρεία
Όροι Χρήσης
Επικοινωνία
Νέο Περισσότερα
TOYOTA AURIS 1.4 ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ
TOYOTA AURIS 1.4 ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ